Fül orr gégészet fontossága

Mai rohanó világunkban a légúti betegségek kialakulása és lefolyása is jelentősen megváltozott.
Ebben közrejátszanak a
 • környezeti hatások: por, szmog, allergizáló anyagok
 • az életmód : városi környezet, mozgáshiány a szabadban
 • az immunrendszer gyengesége

 • Egy óvodás gyermek számára az egyszerű náthával kezdődő, a soha véget nem érő orrfolyás, orrdugulás szinte már "természetes" állapot. A közösségbe járó gyermekek nagy része szinte folyamatosan náthás, köhög, orrlégzése nehezített. Ez az állapot megszokottá válik, látszólag nem lehet tőle szabadulni, ettől rosszétvágyúak, fáradékonyak, nyugtalanok lesznek. Amikor azonban a köhögés is szakadatlanná válik, és a halláscsökkenés is észre vehető, muszáj komolyan foglalkozni a problémával.


  Az orrból kiinduló betegség - néha a gondos odafigyelés ellenére is - a nátha szövődményének lépcsőin bukdácsolhat végig:

  Gennyes orrfolyás, melyet leggyakrabban megfázásnak emlegetett banális betegség bakteriális felülfertőződése okoz. Ennek terjedése az üregek felé arcüreggyulladáshoz vezet. Az arcüregek anatómiai felépítése miatt ezen a lépcsőfokon egy darabig el lehet időzni. A kórokozók befészkelik magukat az üreg mélyébe, itt fenntartják a folyamatos váladékképződést és a nyálkahártya duzzanatot. Az arcüregben a váladék ottreked, innen a töredéke tud csak magától távozni. Amennyiben nem elégséges a kórokozók eltávolítása, vagy elpusztítása antibiotikummal, az arcüregből kifolyó váladék az orrfenéken hátra csorogva megfertőzi a fülkürtöt is, mely a fülkürthurut kialakulását követően középfülgyulladáshoz vezethet. A középfülben felhalmozódó savós, majd nyákos váladék kisfokú vezetéses halláscsökkenés veszélyét hordozza.

  Az orrgarat felé az orrfenéken hátracsorgó váladék az orrgarat felé is tovaterjed, mely torokvizsgálaton láthatóvá válik. A jól működő, aktívan védekező nyirokszerv, a mandula, a fertőzés tovaterjedésének megakadályozására ellenanyagot termel. A duzzanat azonban tovább rontja a rossz orrlégzést, ezzel is hozzájárulva az orrüregi váladékpangáshoz. Az így kialakult orrmandula akut gyulladása, rövid ideig tartó magas lázat okoz, fülfájdalom nélkül. A kórokozóval telített váladék a légvételeknél mikroszkópikus cseppek formájában "beporlasztódik az alsó légutakba. Így alakul ki a kifejezetten száraz, ugató jellegű, nehezen csillapítható köhögéssel járó légcsőhurut. Ezt követi a hörghurut, a köhögés ugyan "szelídebbé" válik, ritkább és hurutosabb lesz, de előfordul, hogy heteken át tart.
  HMM Fülorrgégészet
  1135 Budapest, Jász utca 33-35.
  Tel: 06-1/800-9333; Mobil: 06-30/633-09-61; SMS: 06-30/633-09-61
  Adószám: 12489477-2-41
  © 2020 - Minden jog fenntartva!