Fül orr gégészet Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Fruktózintolerancia: Fruktóz malabszorpció

Mi a fruktózintolerancia?

A fruktózintolerancia olyan kóros állapot, amelyben az egyén nem képes megfelelően lebontani és felszívni a fruktózt. Ez egy egyszerű cukor, amely számos gyümölcsben, zöldségben és bizonyos édesítőszerekben megtalálható. Két fő típusa van: a fruktóz malabszorpció és az örökletes fruktóz intolerancia (HFI).

Patofiziológia

Fruktóz malabszorpció

A fruktóz malabszorpció esetén a vékonybél nem képes megfelelően felszívni a fruktózt. A nem felszívódott fruktóz a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok fermentálják, gázképződést, puffadást, hasi fájdalmat és hasmenést okozva. A fermentáció során laktát és rövid szénláncú zsírsavak is keletkeznek, amelyek irritálhatják a bélnyálkahártyát.

Örökletes Fruktóz Intolerancia (HFI)

Az HFI egy genetikai rendellenesség, amelyet az aldoláz B enzim hiánya okoz. Ez az enzim szükséges a fruktóz metabolizmusához. Súlyos esetben májkárosodást, hypoglykémiát és akár veseelégtelenséget is okozhat.

Tünetek

A fruktóz malabszorpció tünetei változatosak lehetnek, és gyakran összetéveszthetők más emésztőrendszeri rendellenességekkel, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a laktóz intolerancia.

Gastrointestinalis Tünetek

  • Hasmenés: A nem felszívódó fruktóz vizet vonz magához, ami hasmenéshez vezethet.
  • Puffadás és gázképződés: A fruktóz fermentációja gázokat termel, puffadást és fokozott gázképződést okozva.
  • Gyomorfájdalom és görcsök: A felszaporodott gázok és a bél tartalmának megnövekedett mozgása gyomorfájdalmat és görcsöket okozhat.
  • Étvágytalanság, fogyás: Az emésztőrendszeri kényelmetlenség étvágytalanságot okozhat.

Szisztémás tünetek

  • Fáradtság: A tápanyagok felszívódásának zavara fáradtsághoz vezethet.
  • Fejfájás: Az emésztési zavarok és a tápanyagok felszívódási zavarai fejfájást okozhatnak.
  • Hangulatingadozások: Az emésztőrendszeri problémák befolyásolhatják a beteg általános közérzetét.

Diagnosztika

Hidrogén-kilégzési teszt

A hidrogén-kilégzési teszt az egyik leggyakoribb módszer a fruktóz malabszorpció diagnosztizálására. A páciens fruktóz oldatot fogyaszt, majd mérik a kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. A hidrogén szint emelkedése jelzi a fruktóz felszívódási zavarát.

Étrendi napló és eliminációs diéta

Az étrendi napló vezetése és az eliminációs diéta segíthet azonosítani a fruktóz fogyasztása és a tünetek közötti összefüggést. Ez a módszer magában foglalja a magas fruktóztartalmú ételek kizárását, majd fokozatos visszavezetését.

Kezelés

Fruktózszegény diéta

Egy szakképzett dietetikus segítsége nélkülözhetetlen a fruktóz malabszorpcióval küzdők számára. A dietetikus segíthet kiegyensúlyozott étrendet kialakítani és tanácsokkal szolgálhat a tünetek kezelésére.

Enzimpótlás

Néhány esetben a fruktózt bontó enzimek pótlása segíthet. A xylose isomerase (Fructaid) egy olyan enzim, amely segíthet átalakítani a fruktózt glükózzá.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Methodology and Indications of H2-Breath Testing in Gastrointestinal Diseases: the Rome Consensus Conference. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 31Issue 1; 166. First Published online: December 2, 2009.

Benardout M, Le Gresley A, ElShaer A, Wren SP. Fructose malabsorption: causes, diagnosis and treatment. British Journal of Nutrition. 2022;127(4):481-489. doi:10.1017/S0007114521001215

Ebert K, Witt H. Fructose malabsorption. Mol Cell Pediatr. 2016 Dec;3(1):10. doi: 10.1186/s40348-016-0035-9. Epub 2016 Feb 16. PMID: 26883354; PMCID: PMC4755956.

Cleveland Clinic. What Is Fructose Intolerance? 2021. What Is Fructose Intolerance? (clevelandclinic.org)