Fül orr gégészet Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Tüdőembólia I.

A tüdőembólia (PE) egy súlyos, életet veszélyeztető állapot, amely akkor következik be, amikor a tüdő egyik artériáját vérrög (trombus) zárja el. A tüdőembólia gyakran mélyvénás trombózis (DVT) eredménye.

Mélyvénás trombózisból tüdőembólia

A mélyvénás trombózis (DVT) során a mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábakban, vérrög alakul ki. A tüdőembólia leggyakrabban a DVT következménye, amikor a vérrög (vagy annak egy része) leválik a mélyvénákból és a vérárammal a tüdőbe jut.

A DVT-ből kialakuló tüdőembólia folyamata:

  1. Vérrög kialakulása a mély vénában (DVT): Ez a folyamat általában olyan helyzetekben alakul ki, mint hosszú ideig tartó immobilizáció (például műtét után, hosszú repülőutakon vagy autóúton), vagy olyan betegségek esetén, amelyek megnövelik a vérrögképződés valószínűségét.
  2. Vérrög leválása: Ha a vérrög leválik a vénából, már "embolusnak" hívják. A vérrög leválhat teljesen, vagy csak részlegesen, és így a vérárammal utazhat.
  3. Vérrög áramlása a tüdőbe: A vérárammal az embólus a jobb szívfélbe jut, majd a tüdőartériába, ahol elakadhat.
  4. Tüdőembólia kialakulása: Ha az embólus elzárja a tüdő egyik artériáját, az meggátolja a vér oxigénnel történő telítődését. Ez sürgősségi orvosi helyzetet eredményez.

Ha a vérrög elakad a tüdő egyik artériájában, a következők történhetnek:

Gázcsere zavar: A tüdőartéria elzáródása megakadályozza a vér áramlását a tüdő egyik részéhez, aminek következtében az adott rész nem tudja elvégezni a gázcsere folyamatot (oxigén felvétel, szén-dioxid leadás).

Tüdőszövet-károsodás: Ha a vér nem jut el a tüdő egy részéhez, a szövetek oxigénhiányt szenvednek, ami károsíthatja, vagy akár elpusztíthatja a tüdőszövetet (pulmonáris infarktus).

Szívműködés zavar: A tüdőartéria elzáródása növeli a jobb szívfél terhelését, mert a vér nem tud szabadon áramlani a tüdőbe. Ez a fokozott terhelés hirtelen szívelégtelenséget okozhat, amit "cor pulmonale"-nak neveznek. Súlyos esetben a szívelégtelenség akár halált is okozhat.

A vérrögképződés és a tüdőembólia kockázati tényezői

  • Inaktivitás vagy immobilizáció,
  • sebészeti beavatkozások és sérülések (különösen a lábakon, a csípőn vagy az alsó hasi területeken végzett műtétek és a csonttörések),
  • genetikai faktorok,
  • hormonális gyógyszerek,
  • terhesség,
  • túlsúly vagy elhízás,
  • daganatok (különösen a tüdő-, mell-, vastagbél-, és hasnyálmirigyrák),
  • dohányzás,
  • bizonyos krónikus betegségek, mint a szívelégtelenség, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (copd) és a lupus,
  • korábbi előfordulás. Mélyvénás trombózist vagy tüdőembóliát elszenvedett emberek körülbelül 33%-a 10 éven belül újabbat tapasztal.

Tünetek

A tüdőembólia tünetei nagyon változatosak lehetnek. A tünetek súlyossága a trombus méretétől és az érintett tüdő területétől függ. Néhány embernek csak enyhe tünetei vannak, míg másoknál a tüdőembólia súlyos, életveszélyes állapotot jelenthet. A leggyakoribb tünetek a következők:

  • Légszomj: Ez a tünet hirtelen kezdődik, és általában nem kapcsolódik a fizikai aktivitáshoz. A légszomj a tüdőembólia egyik leggyakoribb tünete.
  • Mellkasi fájdalom: A fájdalom általában éles, és mély belégzéssel rosszabbodik. Néhány ember úgy írja le, mintha szúrná vagy égetné a mellkasát.
  • Köhögés: A köhögés lehet száraz, de néha véres köpet is előfordulhat. A vér a köpetben általában rózsaszínű vagy vörös, és gyakran habos.
  • Gyors szívverés: A szervezet válaszul a tüdő oxigénellátásának csökkenésére gyors szívverést produkál.
  • Szédülés vagy ájulás: Ez a tünet akkor fordulhat elő, ha a tüdőembólia olyan súlyos, hogy nagymértékben befolyásolja a vér oxigénszállítását, ami szédülést vagy ájulást okozhat.
  • Izzadás: A betegek gyakran jelentenek izzadást a tüdőembólia során.
  • Kék vagy sápadt bőrszín: A tüdőembólia csökkentheti az oxigént a vérben, ami a bőr kék vagy sápadt elszíneződését okozhatja.

Bár ezek a tünetek gyakran a tüdőembóliára utalnak, nem specifikusak, vagyis más betegségek, például szívroham, pneumónia vagy tüdőgyulladás is okozhatja őket. Ezért, ha bármelyik tünetet észleljük, azonnal kérjünk orvosi segítséget, hogy megállapíthassák a tünetek okát és mielőbb megkezdjék a megfelelő kezelést.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Mayo Clinic. Pulmonary Embolism. Dec. 01, 2022. Pulmonary embolism - Symptoms and causes - Mayo Clinic

NHS. Pulmonary Embolism. Page last reviewed: 25 May 2023. Pulmonary embolism - NHS (www.nhs.uk)

American Lung Association. Learn About Pulmonary Embolism. Page last updated: January 20, 2023. Learn About Pulmonary Embolism | American Lung Association

Cleveland Clinic. Pulmonary Embolism. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 12/13/2022. Pulmonary Embolism (PE): Symptoms, Signs & Treatment (clevelandclinic.org)

Essien EO, Rali P, Mathai SC. Pulmonary Embolism. Med Clin North Am. 2019 May;103(3):549-564. doi: 10.1016/j.mcna.2018.12.013. PMID: 30955521.

Pulmonary embolism. Nat Rev Dis Primers. 2018 May 17;4:18031. doi: 10.1038/nrdp.2018.31. PMID: 29770792.

Mabrouk B, Anis C, Hassen D, Leila A, Daoud S, Hichem K, Mohamed S, Hatem K, Mounir B. L'embolie pulmonaire fibrino-cruorique fréquence, physiopathologie, tableau Clinique et traitement [Pulmonary thromboembolism: incidence, physiopathology, diagnosis and treatment]. Tunis Med. 2014 Jul;92(7):435-47.