Fül orr gégészet Budapesten
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Szemszárazság vagy allergia?

Ha könnyezés nélkül tapasztalunk kellemetlen érzést a szemünkben, akkor felmerülhet a kérdés, hogy allergiásak vagyunk-e vagy „száraz szem” szindrómánk van-e. Habár ez a két állapot hasonló tüneteket mutat, az allergiának más okai vannak, mint a száraz szemnek. Azonban az is előfordulhat, hogy az allergia vezet „száraz szem” szindrómához.

A szem ideális és gyakori hely az allergiás reakcióknak. Az „allergiás kötőhártya-gyulladás” kifejezés a szemhéjat, a kötőhártyát és/vagy a szaruhártyát érintő rendellenességek összességét jelenti.A bakteriális és vírusos kötőhártya-gyulladással ellentétben nem fertőző, allergén váltja ki a tüneteket. Az allergiás kötőhártya-gyulladás becslések szerint az allergiás populáció 40-60%-ánál jelentkeznek.

Tünetek

Az allergiás kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünete a szem viszketése. Ha a szem nem viszket, akkor a tünetek valószínűleg más szembetegségnek tulajdoníthatók. Emellett a szem körüli és alatti bőr duzzadt lehet. Vannak, akiknél sötét karikák is fellelhetőek a szem alatt, úgynevezett allergiás vizenyők. Ezen kívül előfordulhat fényérzékenység vagy a szem vörösödése.

Száraz szem tünetei közt gyakori az égő érzés. A szem allergiájához hasonlóan a száraz szem is vörösséget okozhat. A könnyek hiánya azonban nem okoz olyan viszketést és duzzanatot, mint az allergia. Ha nem kezelik, a száraz szem látási problémákat okozhat, mint fényérzékenység és homályos látás. A legsúlyosabb esetekben maradandó szemkárosodás léphet fel.

Kiváltó okok

A száraz szem kiváltó oka lehet a nem megfelelő könnytermelés, a nem megfelelő összetételű könnyek, egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, hormon tartalmú gyógyszerek, mint a fogamzásgátlók stb.), krónikus betegségek (pl. pajzsmirigy rendellenességek, rheumatoid arthritis stb.), környezeti tényezők (pl. füst, monitor használat, dohányzás, alacsony páratartalom stb.).

A szemallergiát olyan anyagokkal való érintkezés okozza, amelyekre allergiás. A szervezet hisztamint szabadít fel, hogy leküzdje ezeket az általában ártalmatlan anyagokat, amelyek azután allergiás reakciókhoz vezetnek. Sok ember számára a szem allergiája szezonális. Ha tavasszal és ősszel több tünetet tapasztalunk, akkor valószínűleg a fák, virágok, parlagfű pollenje a kiváltó allergén. Azonban az allergia típusától függően van, hogy egész évben tapasztalnak tüneteket. A leggyakoribb allergének, amelyek kiváltják a tüneteket apollen, háziállatok szőre, poratka, penész, füst, parfümök.

Megelőzés és kezelés

A szemallergiák megelőzésének legjobb módja, ha elkerüljük a kiváltó allergénekkel való érintkezést. Ez azonban nem mindig lehetséges. Ilyenkor antihisztamin tartalmú gyógyszer szedése segíthet megelőzni a tüneteket. Ha a tünetek azonnali enyhítésére van szükség, szemcseppek használhatók. Az allergiás tünetekre való szemcseppek közül a legjobbak, amelyek nem tartalmaznak tartósítószert. A mesterséges könnycseppek (műkönny) az allergiák enyhítésében is segíthetnek azáltal, hogy kiöblítik az allergéneket a szemből. Ezek különösen hasznosak lehetnek az allergiaszezonban. A jelenlegi gyógyszeres kezelés a klinikai betegségek kialakulásában szerepet játszó kulcsmechanizmusokat célozza meg hízósejt-stabilizátorokkal, hisztaminreceptor antagonistákkal, gyulladás esetén kortikoszteroidokkal, súlyos gyulladás fennállásakor immunmodulátorokkal.

A szem szárazság kezelése a kiváltó ok elkerülésén túl, legtöbbször vény nélkül kapható szemcseppekkel történik, súlyosabb esetekben vényköteles cseppekre vagy kortikoszteroidokra lehet szükség.

Míg a szemallergia és a szemszárazság két különálló állapot, klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a krónikus allergia száraz szembetegséghez is vezethet.Előfordulhat, hogy az antihisztaminok kiszáríthatják a szemet. Így az allergiára való szemcseppek használata súlyosbíthatja a nem diagnosztizált szemszárazságot. Fontos, hogy nyomon kövesse a tüneteit, hogy pontosabb diagnózist kaphasson szemészétől!

Kontaktlencse használata esetén hajlamosabb lehet az egyén a szemszárazságra, valamint allergiásoknak is problémát okozhat, mivel a kis allergének beszorulhatnak a lencsék mögé.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mind a szemallergia, mind a szemszárazság gyakori szembetegségek, de a tünetek hátterében más egészségügyi probléma is állhat.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha genny vagy sárgás váladék távozik a szemből, ha vörös dudor jelenik meg a szemen vagy a szemhéjon, halátási nehézségek adódnak, ha pislogás esetén egyik vagy mindkét szemben olyan érzés jelentkezik, mintha valami megakadt volna benne, annak ellenére, hogy vízzel kiöblítettük, ha krónikus fájdalom áll fenn, valamint a pupilla színének, méretének vagy alakjának bármilyen változása esetén. Fontos, hogy ne dörzsöljük a szemünket, ha úgy érzzük, hogy valami idegen anyag van benne, mert ezzel karcolásokat, sérüléseket idézhetünk elő.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészégügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Leonardi, A. et al. (2019). European Journal of Allergy and Clinical Immunology. Management of ocular allergy. Volume 74, Issue 9 p. 1611-1630. https://doi.org/10.1111/all.13786

Leonardi, A., Motterle, L., & Bortolotti, M. (2008). Allergy and the eye. Clinical and experimental immunology, 153 Suppl 1(Suppl 1), 17–21. https://doi.org/10.1111/j.1365-2249.2008.03716.x

Asiedu, Kofi O.D.; Kyei, Samuel O.D., Ph.D.; Boampong, Frank B.Sc.; Ocansey, Stephen O.D., M.Phil. Symptomatic Dry Eye and Its Associated Factors: A Study of University Undergraduate Students in Ghana, Eye & Contact Lens: Science & Clinical Practice: July 2017 - Volume 43 - Issue 4 - p 262-266 doi: 10.1097/ICL.0000000000000256

National Eye Institute. Eye Conditions and Diseases. Dry Eye. Last updated 2020.

Villani, Edoardoa,b; Rabbiolo, Giovannia,b; Nucci, Paoloa,b Ocular allergy as a risk factor for dry eye in adults and children, Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology: October 2018 - Volume 18 - Issue 5 - p 398-403. doi: 10.1097/ACI.0000000000000471

Vehof, Jelle et al. Predictors of Discordance between Symptoms and Signs in Dry Eye Disease Ophthalmology, Volume 124, Issue 3, 280 – 286.